Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@10:44:13 GMT

از ماجرای یک تحریم تا بازگشایی قفل فیلم‌ های توقیفی

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۸۹۰۳۱

مدیر اداره نظارت و ارزشیابی سینما در جدیدترین اظهاراتش درباره‌ی ترحیم حوزه هنری،پروانه ساخت‌ها،سرنوشت فیلم‌های توقیقی سخن گفت.

به گزارش ایسنا،داروغه‌زاده با تاکید بر اینکه طبق قانون سینماها مختارند که فیلم‌های مورد نظر خود را انتخاب و نمایش دهند، گفت: اگر حوزه هنری برخی فیلم‌ها را نمایش نمی‌دهد، نام تحریم نمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حوزه هنری هم مثل شهرداری تعدادی سالن در اختیار دارد و براساس قوانین شورای صنفی، سینماها می‌توانند انتخاب کنند که چه فیلم‌هایی را اکران کنند.

معاوننظارت و ارزشیابی سازمان امور سینمایی و دبیر سی و ششمین جشنواره فیلم فجر شامگاه 9 شهریور ماهدر برنامه‌ی «شهر فرنگ» که از شبکه خبر سیماپخش می‌شدحضور پیدا کرد و درباره‌ی اتفاقات اخیر در معاونت نظارت، نحوه صدور پروانه ساخت و نمایش فیلم‌ها و روند سی و ششمین جشنواره فیلم فجر توضیحاتی داد.

داروغه‌زاده در پاسخ به این سوال که گفته شده پروانه ساخت به فیلم‌هایی با موضوعات حساس و پر حاشیه داده نمی‌شود،گفت: ما در سال امکان اکران، حدود 50 تا 60 فیلم سینمایی در سراسر کشور را داریم و حدودا 100 فیلم پروانه ساخت سینمایی می‌گیرند و حداکثر تا 80 فیلم سینمایی نمایش عمومی خواهند داشت. تعدادی از فیلم‌ها هم در گروه هنر و تجربه نمایش داده می‌شود و حتی بعضی فیلم‌ها ممکن است، فرصت نمایش پیدا نکنند.

او ادامه داد: سیاست اصلی سازمان سینمایی و شورای پروانه ساخت این است که این تعداد فیلمی که برای ساخت مجوز می‌گیرند تنوع ژانر داشته باشند. دراین میان فیلم‌های سرگرم کننده و کمدی بخش قابل توجهی از امکان نمایش را به دست خواهند آورد. فیلم‌های اجتماعی و دفاع مقدس و هم چنین ژانر کودک هم سهمی در نمایش دارند. در نتیجه ما در شورا این دستور العمل را نداریم که مثلا فیلم‌های اجتماعی را کمتر پروانه بدهیم،به طور طبیعی سعی می‌کنم تنوع ژانری را داشته باشیم.

معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان امور سینمایی در تشریح دلایل رد شدن پروانه ساخت فیلم‌های کارگردانانی مثل مهدویان و پوران درخشنده، بیان کرد: شاید درست نباشد موضوعی و مصداقی راجع به فیلمنامه‌ها صحبت کنیم و مشکلات‌شان را بگوییم. چون این روال طبیعی است که فیلمنامه‌ها در شورای پروانه ساخت بررسی می‌شوند، گفتگوهایی با فیلمسازان صورت می‌گیرد و برخی وقت‌ها،دو طرف تصمیم می‌گیرند که فیلم نامه‌ای ساخته نشود و فیلم نامه‌یدیگر جایگزین آن شود.

وی افزود: اگر بخواهیم روال بهتری برای شورای پروانه ساخت در نظر بگیریم و بخواهیم بگوییم چشم انداز اصلی‌مان برای شورای پروانه ساخت چیست، باید گفت که تا آنجایی که ممکن است نظارت به سینماگران داده شود و باید در مسیری حرکت کنیم که دغدغه‌های دولت و سینماگران همسو شوند. نگاهی که دولت به سینماگران دارد و نگاهی که سینماگر به سینما و فرهنگ دارد بتواندهمدیگر را پوشش دهند و سینما بتواند بر خودش نظارت داشته باشد.

داروغه زاده با بیان اینکه " نگاه ما توسعه محور است" بیان کرد: ما باید به سمتی حرکت بکنیم که فیلمسازان‌مان منافع ملی را بر هر چیزی ارجح بدانند، امنیت ملی و فرهنگ ایرانی اسلامی برایشان محترم باشد. اگر دولت و سینماگران با هم همسو باشند خیلی از مسایل قبل از ورود به این شوراها حل و فصل می‌شوند.

وی در پاسخ به اینکه آیا دست اندرکاران این حوزه این صحبت‌ها را قبول می‌کنند؟ اظهار کرد: به طور مثال فیلمی که در سینمای آمریکا ساخته می‌شود در جهت تحقق اهداف ملی آن کشور است. در جشن‌های مختلف دنیا مثل اسکار جایزه را همسر رئیس جمهور آمریکا اعلام می‌کند و کسی نمی‌گوید این فیلم سیاسی است یا به فیلم‌ساز انگ دولتی بودن نمی‌زند زیراکه فیلمساز در راستای اهداف کشور آمریکا کار می‌کند.

معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان امور سینمایی با اشاره به اینکه "ما باید بتوانیم تعامل خوبی بین دولتمردان و سینما ایجاد کنیم و سطح افق دیدمان و انتقاد پذیری از خودمان را بالاتر ببریم" گفت: اگر فیلمسازی قصد ساختن فیلمی انتقادی داشته است را باید سعه صدر را بالاتر ببریم و همینطور از فیلمساز بخواهیم منافع کلان مملکت را در نظر بگیرد و خودش مراقب حفظ صیانت و امنیت ملی باشد. باید یک همسویی نرم افزاری ایجاد شود آن وقت نیازی به معاونت ارزشیابی سینمایی نیست که بخواهد کسی باشد تا فیلمنامه را بخواند و بعد بگوید بسازید یا نسازید. ما باید به سمتی برویم که دیگر این معاونت وجود نداشته باشد.

داروغه زاده در ادامه به تشکیل کمیته‌ای که قرار بود به بازبینی مجدد فیلم هایی که مجوز نمایش نگرفته بودند بپردازد، اشاره کرد و افزود: این کمیته قرار بود با همفکری کارگردان، تهیه کننده و مشورت همدیگر به اصلاحاتی که به فیلم کمک می‌کند را صورت جلسه کنند و فیلم اصلاحی را در اختیار شورای پروانه نمایش قرار بدهند.

او افزود: 12 فیلم در این کمیته بررسی شد که 5 فیلم اصلاحاتش انجام شد و در اختیار شورای پروانه نمایش قرار گرفت. در نهایت این 5 فیلم توانستند مجوز بگیرند و همانطور که می‌دانید مجوز نهایی و قانونی را فقط شورای پروانه نمایش می‌تواند برای فیلم‌ها صادر کند.

معاوننظارت و ارزشیابی سازمان امور سینمایی از نام بردن اسامی این پنج فیلم امتناع کرد و گفت: بهتر است که اجازه دهیم این فیلم‌ها در شرایط ارامی به نمایش در بیایند زیرا که معمولا حساسیت به فیلم‌ها توقیفی بیشتر از دیگر فیلم‌ها است. بعضی اوقات سخت‌گیری‌های بیشتری در بازبینی‌های مجدد فیلم‌ها صورت می‌گیرد و من از کارگردانان و تهیه‌کنندگان این فیلم‌ها به خاطر همراهی‌شان با ما تشکر می‌کنم.

داروغه زاده درباره صحت گفته سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس که بیان کرده بود "اکران فیلم‌های توقیفی در گرو موافقت مجلس است" اظهار کرد: این صحبت اصلا نبوده است. این کمیته فقط مشورتی است و شورای پروانه نمایش است که طبق قانون می‌تواند مجوز را صادر کند. آنها نگرانی‌شان فقط این بوده که نکند آن کمیته فرا قانونی است و همان می‌خواهد مجوزها را هم بدهد.

وی اضافه کرد: یک پیشنهادی به نمایندگان مجلس داده شد که می‌توانند برای دیدن فیلم‌ها همراه با خانواده در زمان اکران عمومی مهمان ما و تهیه‌کنندگان فیلم‌ها باشند.

داروغه زاده در پاسخ به اینکه چرا تعدادی از فیلم‌ها در بعضی سینما مثل حوزه هنری پخش نمی‌شوند، گفت: طبق قانون سینماها مختارند که فیلم‌های مورد نظر خود را انتخاب کند و اگر حوزه هنری برخی فیلم‌ها را نمایش ندهد، نام تحریم نمی‌گیرد. حوزه هنری هم مثل شهرداری تعدادی سالن در اختیارشان است که البته مثل پردیس‌های سینمایی فروششان چندین برابر سالن‌های حوزه هنری است. بر اساس قوانین شورای صنفی سینماها می‌توانند انتخاب کنند که چه فیلمهایی را اکران کنند.

او یادآور شد: فیلم‌ها برای مخاطبان گوناگون ساخته می‌شوند و موضوعات هر فیلم برای طیف خاصی وجود دارد و این کثرت و تنوع جزو ذات سینما است و ما نباید به فیلمسازانی که دو ساعت شاد و مفرح را برای بینندگان ایجاد می‌کنند، مبتذل بگوییم و نباید اگر از فیلمی خوشمان نمی‌آید سعی کنیمسلیقه‌ی خود را به همه تحمیل کنیم.

معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان امور با بیان اینکه "انتخاب برای من بیننده وجود دارد و اگر نقد های منتقدان جدی و عمیق باشد من می توانم به نقدهای منتقدان توجه کنم" گفت: ما کمتر شاهد نقدهای کارشناسی و درست هستیم و به جای کمک به مخاطب، با حرف‌هایی کلی فیلم را مورد حمله و آماج کلمات زننده قرار می‌دهد. گاهی یک فیلم قبل از نمایش مورد نقد قرار می‌گیرد و این در حالی است که ممکن است خود شخص منتقد هنوز فیلم را ندیده است.

وی با اشاره به اینکه "اقتصاد سینما ما کوچک و فقیر است و کل فروش سینما ما در سال گذشته دویست میلیارد تومان بوده است" بیان کرد: به طور متوسط یک خانواده هر چهار سال یک بار به سینما می‌رود و نیازداریم سینما به لحاظ محتوایی و تکنولوژیکی توسعه پیدا کند. هر ساله تعداد فیلم سازان و کارگردانان افزایش می‌یابد اما به خاطر محدودیت اکران، تعداد کم سالن، نداشتن بازارهای مثل نمایش خانگی، VOD و بازارهای خارجی در چنین سینمایی ، اختلاف نظرها به مناقشه تبدیل میشود.

داروغه زاده ادامه داد: این اتفاقمی‌تواند به خاطر کم کاری ما باشد. ما باید فضای امنی برای سرمایه‌گذاری ایجاد کنیم اما این کار را هنوز نکرده‌ایم. می‌خواهیم شبکه vod را همگانی کنیم که از رسالت‌های این دوره مدیریتی ماست و باید به زیر ساخت‌های سینمایی توجه کنیم. جادوی پرده سینما در فیلم‌های ایرانی بسیار کم است و این به دلیل فقر اقتصادی سینما ما است. چون ما صنعت سینمای قابل قبولی نداریم بنابر این جذابیت‌هایی که باید در هر فیلمی باشد تا مخاطب را به سمت خود بکشاند را هم نداریم.

این مدیر فرهنگیدرباره‌ی رده بندی سنی فیلم‌ها در سینما گفت: این بحث جسته و گریخته وجود داشته اما برای مدون شدن این نظام با دو تن از استادان روانشناسی دانشگاه تهران صحبت کردیم و با مطالعه سیستم رده بندی که در تمام جهان وجود دارد، قرار استیک نظام رده بندی طراحی شود که تا هفته آینده این نظام رده بندی سنی مدون خواهد شد.

او با تاکید بر اینکه "باید خانواده‌ها را هم با این نظام رده بندی آشنا کنیم و فقط شورای پروانه نمایش رده سنی را اعلام می‌کند" گفت: خانواده‌ها با توجه به این نظام رده بندی باید در انتخاب فیلم‌ها دقت بکنند و همچنین تهیه‌کنندگان هم موظف می‌شوند رده بندی را در اعلان‌های سنی خود در نظر بگیرند و این گونه برخی فیلمسازان بهتر میتوانند مضمون‌های خود را در فیلم بیان کنند.

وی درپاسخ به چگونگی تهیه مجوز فیلمساز اول گفت: چند سالی می‌شود که هر کارگردان فیلم اولی رزومه خود را در اختیار شورای پروانه ساخت سینمایی در وزارت ارشاد قرار می‌دهدو هر سه ماه یک بار، شورا جلسه‌ی ویژه‌ای را برگزار می‌کند و از بین کسانی که داوطلب کارگردانی در سینما هستند انتخاب می‌شوند و توسط شورا به فیلمسازان اولی مجوز میدهندکه البته ممکن بود این فیلمسازان چند ماهی معطل شوند.ما تصمیم گرفتیم این وظیفه را به صنف واگذار کنیم و این اتفاق را ما با یک مکانیزم به صنف واگذار کردیم که کار طبق آیین‌نامه، سریع‌تر و تخصصی‌تر پیش برود. این آیین نامه با آیین نامه‌ای که در خود شورای پروانه ساخت وجود داشت تفاوتی ندارد و فقط انجام این آیین نامه به صورت دقیق و حرفه‌ای در خود صنف انجام خواهد شد.

Vod می‌تواند جایگزین dvd شود!

داروغه‌زاده درباره شبکه نمایش خانگی و پخش فیلم‌های هالیوودی به این طریق، گفت: چشم انداز آینده صنعت نمایش خانگی، توسعه vod به جای DVD است و ما راهی نداریم جز این که دسترسی همه مردم را به این پدیده که به راحتی، ارزان و فقط با یک کلیک صورت می‌گرد را ایجاد کنیم .باید خودمان را با این تکنولوژی وفق دهیم.

او با بیان اینکه "از سیاستهای وزارت ارشاد تشویق حوزه vod است" اظهار کرد: ما میدانیم که در حوزه فیلم کوتاه، فیلم مستند و فیلم‌های آموزشی هیچ بازاری نداریم و نمایش خانگی و شیوه‌های سنتی نمی‌تواند در این زمینه کاری انجام دهدو فقط vod است که می‌تواند با سرعت بالا و ارزان این امکان را در اختیار مخاطب قرار بدهد. البته این روند دلیل بر بی قانونی نیست و باید نظارت‌ها انجام شود،بحث حقوق مالکانه نیز حتما مد نظر است.

معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان امور سینمایی درباره نقص‌هایی که در نظارت بر این حوزه‌ها وجود دارد بیان کرد: این‌ها خیلی جوان هستند و خود سازمان سینمایی و وزارت ارشاد هم در این حوزه نو پا است. به لحاظ فنی باید اینها را مد نظر بگیریم. نکته‌ی بعدی این است که در شبکه نمایش خانگی اگر پیش از تولید دقت نکنیم چند صد هزار DVD تولید می‌شوند که آسیب زیادی به تولید کننده می‌رسد ولی در VOD دیگر این اتفاق نمی‌افتد و حتی بعد از نمایش هم به راحتی می‌شود آن را حذف کرد و فضای نظارتی متفاوت است.

تغییر هرساله در جشنواره‌ها، ضعف است!

وی در ادامه صحبت هایش درباره تغییرات در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر اظهار داشت: دبیر جشنواره زیر نظر شورا سیاست‌گذاری جشنواره کار خواهد کرد و احتمالا تا اوایل هفته‌ی آینده احکام شورای سیاست گذاری آماده می‌شود. چه بهتر که به این سمت برویم که جشنواره‌ها دچار تغییر نشوند و این یک نقطه ضعف است که هر سال بپرسیم جشنواره امسال نسبت به سال گذشته چه تغییراتی دارد. باید به گونه‌ای برنامه ریزی شود که ثباتی در برگزاری جشنواره ایجاد شود تا مخاطبان تکلیفشان با جشنواره مشخص باشد.

دبیر جشنواره فیلم فجر افزود: جشنواره فیلم فجر سال نو سینما ایران است و در ایام دهه فجر برگزار می‌شود بنابر این باید شان این دو اتفاق حفظ شود. بخش اصلی آن مسابقه سینمای ایران است و سازمان سینمایی پنج جشنواره تخصصی فیلم کوتاه، سینما حقیقت که مخصوص فیلم های مستند است، جشنواره ملی فیلم فجر، جشنواره بین المللی فیلم فجر و جشنواره کودک و نوجوان را برگزار می‌کند و اگر جشنواره فجر بتواند کمک اضافه‌ای به فیلم کوتاه و مستند داشته باشد خیلی خوب است اما اگر کمک نکند بهتر آن است که جشنواره به کار خود ادامه دهد.

وی در ادامه بیان کرد: زمزمه‌ها و پیشنهادهایی شده که جوایز فنی حذف شود و ما به این منظور با نمایندگان هر صنف جلسه خواهیم داشت و نظرشان را مبنی بر حذف یا ادامه آن جویا می‌شویم. هدف ما کمک به سینمای ایران است.

داروغه زاده در پاسخ به اینکه در جشنواره به دو شکل می‌توان همه را راضی کرد گفت: یکی این که به همه جایزه دهیم و یک شکل دیگر هم این است که جایزه‌ها درست اعطا شود. اگر در داوری و جایزه‌ها دقت شود،حتی اگر جمع کوچکی هم جایزه بگیرند همه خوشحال خواهند شد. ما نیازمند پیشرفت در مسایل فنی در سینمای کشور هستیم و به همین دلیل به جشنواره و فضای رقابتی آن نیاز داریم.

وی در خصوص جشنواره زدگی در کشور اظهار کرد: ما نسبت به کشورهایی که سینما و فرهنگ غنی دارند دچار جشنواره زدگی نیستیم. ما یک سری جشنواره تخصصی و حرفه‌ای مثل فجر، سینما حقیقت، فیلم کوتاه و جشنواره کودک داریم و در کنار آن یک سری جشنواره موضوعی نیز داریم و سازمان سینمایی در پی فراهم آوردن زمینه‌ای است که در آن بخش خصوصی علاقمند به سرمایه گذاری شود به تولید فیلم بپردازد تا گردش اقتصادی صحیحی ایجاد شود و به اعتقاد من فیلم‌های سفارشی خیلی هم موفق نمی‌شود که در نظر مخاطب جای گیرند.

دبیر جشنواره فیلم فجر که دبیر جشنواره فیلم سلامت هم بود، افزود: جشنواره فیلم سلامت پل بسیار خوبی شده بین سینماگران و کارشناسان حوزه سلامت و سینماگران به خاطر اینکه توانسته‌اند رابطه بهتری با کارشناسان حوزه سلامت پیدا کنند از این جشنواره استقبال کردند.

ثبات مدیریتی وجود ندارد!

وی در خصوص تغییر احتمالی مدیران سینمایی با روی کار آمدن وزیر جدید ارشاد گفت: من یادگرفتم که به شایعات اهمیتی ندهم.در کشور ما مدیران ثباتی ندارند و ما یاد گرفتیم که در فضای بی ثباتی برنامه ریزی، هدف‌گذاری و اجرا کنیمو حتی اگر خود وزیر هم حکم را صادر کند، ممکن است فردا من نباشم و برای همان یک روزی که هستیم، برنامه‌ریزی می‌کنیم.

داروغه‌زادهدر پایان بیان کرد: آن چیزی که من می‌دانم این است که هیچ تغییری در سازمان سینمایی انجام نمی‌شود اما برای شخص خودم باید بگویم که عادت کرده‌ام در فضای بی ثباتی کار بکنم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۸۹۰۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسخ مرتضی‌علیزاده به منتقد «هفت»: سینما بر همه‌چیز مقدم است

مرتضی علیزاده کارگردان فیلم سینمایی «بی‌بدن» عنوان کرد: من معتقدم که فیلم اول باید به تعریف سینما و قصه گویی نزدیک باشد و بعد ایدئولوژی‌اش را جلو ببرد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اولین برنامه از سری جدید برنامه سینمایی «هفت» با بررسی موضوع جنایی و فیلم «بی‌بدن» از شبکه نمایش پخش شد

بخش اول «هفت» به نقد فیلم سینمایی «بی‌بدن» اختصاص داشت که با حضور امیرقادری و رضا صدیق برپا شد.

رضا صدیق در ابتدا بیان کرد: من می‌خواهم قبل از بررسی فیلم به اتفاقات اخیر در منطقه گریزی بزنم و بگویم محور مقاومت اگر تا پیش از وعده صادق یک موضوع پراگماتیک منطقه‌ای بود، اکنون به یک ایده ضدامپریالیستی در جهان تبدیل شده است. سینمای هالیوود نسبت به اعتراضات اخیر دانشجویان آمریکا علیه اسرائیل سکوت کرده؛ این در حالی است که در اعتراضات داخلی ما، رسانه‌های امپریالیستی مانند بازجو به دنبال بازیگران و سینماگران ما بودند، اما به بازیگران خودشان اجازه اظهار نظر نمی‌دهند و هرکس در این موضوع موضع‌گیری کند، قطعا نابود خواهد شد. این قضیه نشان از این است که آمریکا در امنیت ملی‌اش با کسی شوخی ندارد.

امیر قادری در ادامه عنوان کرد: هالیوود ۱۰ الی ۱۵سال اخیر اهدافش بسیار تغییر کرده و فرمایشی شده است. من همیشه می‌گویم صد رحمت به دهه شصت خودمان که حتی اگر سخت‌گیری وجود داشت، اما حامی مستضعفین بود.

رضا صدیق درباره «بی‌بدن» اظهار کرد: از نظر من این فیلم بدون شخصیت و وسط باز است که تکلیفش با خودش مشخص نیست. فیلم «بی‌بدن» از موقعیت‌های دراماتیکی که می‌توانست قصه‌اش را نجات دهد، هیچ استفاده‌ای نکرده است. موضوع قتل در فیلم یک موضوع ثانویه است و نقطه قوت فیلم بازی درجه یک الناز شاکردوست است. همچنین باید بگویم که گذر زمان در این فیلم اصلا پیدا نیست و گویی در فیلمنامه اصلا به آن اشاره نشده؛ ما در نهایت با ریش قاتل متوجه گذر زمان می‌شویم.

امیر قادری در ادامه بیان کرد: موضوعاتی مانند قصاص یا جنگ مفاهیم پیچیده‌ای هستند. از نظر من «بی‌بدن» وسط‌باز نیست و اتفاقا اینکه با چندین زاویه نشان مساله قصاص را بررسی می‌کند؛ نقطه قوت فیلم است. امتیاز بزرگ فیلم بازی بازیگرانش است؛ اما می‌توان گفت که لحن تلخ و یکدست فیلم، کار را خراب کرده است. این فیلم خاکستری است و اگر کارگردان سلیقه بصری بهتری داشت، قطعا فیلم شیک‌تری می‌شد و شلختگی الان را نداشت.

صدیق در ادامه گفت: «بی‌بدن» فیلم بازیگران است نه فیلمنامه و کارگردانی. مساله فیلم قصاص نیست بلکه شخصیت خانواده قاتل است. «بی‌بدن» یک فیلم حیف شده است چرا که موضوع بسیار جذابی دارد.

بهروز افخمی در ادامه خاطرنشان کرد: اینکه در یک فیلم بتوان تماشاچی را وارد دالان تجربه‌های مختلف کرد، بسیار مهم است تا تماشاچی داستان‌های متفاوت را تجربه کند. از نظر من بهترین بازی این فیلم متعلق به گلاره عباسی است.

در ادامه رضا صدیق منتقد نسبت به اظهار نظر یکی از مدیران نماوا راجع به سینماگران و حواشی آن بیان کرد: هر کسی می‌تواند در سینما سرمایه‌گذاری کند؛ اما قرار گرفتن سرمایه‌گذاران در چرخه فرهنگ سرنوشتی مانند نماوا دارد که در حال ورشکسته شدن است. طرف دیگر صحبت من آن بخش از سینماگران است که معتقدند اخلاق و شرافت بیش از هر حرفه، نزد سینمایی هاست. من باید بگویم این جمله خیلی برای سینماگران گنده است. شرافت نزد کارگران و معلمان ماست؛ شرافت یعنی بخش مستضعف جامعه. من باید بگویم که لطفا شرافت را متر نکنید.

امیر قادری در ادامه عنوان کرد: زنگ خطر این ماجرا جایی است که بعد از اظهار نظر این مدیر نماوا، مردم سمت او را گرفتند. می‌خواهم بگویم که دهه فرصت‌طلبی ۹۰ چه چیزی بر سر سینماگران ما آورده که مردم دیگر از آن‌ها حمایت نمی‌کنند.

بخش دوم «هفت» به بررسی موضوع جنایی اختصاص داشت که با حضور مرتضی علیزاده کارگردان «بی‌بدن» و محمدرضا نصراللهی استاد دانشگاه برپا شد.

مرتضی علیزاده کارگردان فیلم سینمایی «بی‌بدن»، ابتدا درباره نقد رضا صدیق به فیلم، عنوان کرد: من معتقدم که سینما اول باید سینما باشد و قصه تعریف کند و بعد ایدئولوژی‌اش را جلو ببرد. اینکه ما از اول فیلم تکلیف را مشخص کنیم که طرفدار قصاص هستیم یا خیر، خلاف قصه‌گویی در سینماست و این متر غلطی برای بررسی و نقد فیلم است. البته که نقد به منی که در قدم‌های اولیه فیلمسازی هستم، بسیار کمک‌کننده است.

محمدرضا نصراللهی در ابتدای صحبت‌های خود گفت: به اعتقاد همه افرادی که پرونده جنایی را دنبال می‌کنند، «بی‌بدن» برگرفته از پرونده آرمان و غزاله است؛ هر چند که نویسنده فیلم منکر این موضوع باشد. باید بگویم که این فیلم در مجموع اصلا جنایی نیست و «بی‌بدن» یک فیلم اجتماعی درام است. در این فیلم موضوع از زاویه بازپرس بررسی می‌شود و به عملیات پلیسی و کارگاه آنچنان که باید نمی‌پردازد و نحوه قتل هم مشخص نمی‌شود.

کارگردان «بی‌بدن» درباره ژانر جنایی بیان کرد: سینمای هالیوود به شکل خالص ژانر جنایی را بررسی می‌کند، اما در کشور‌های دیگر این ژانر با فرهنگ‌های مختلف ترکیب می‌شود. در همین راستا مضمون‌هایی به فیلم اضافه می‌شود که برای مخاطب از کشف معما مهمتر است. در «بی‌بدن» هم همین اتفاق رخ داده است. ما فکر می‌کردیم که مسائل دیگر از کشفیات کارآگاه برای مخاطب جذاب‌تر است.

محمدنصراللهی در ادامه عنوان کرد: یکی از نقد‌های همیشگی من این است که از کارآگاهان و کارشناسان جنایی در متن فیلم استفاده کنند، نه در بخش تولید. به عنوان مثال این موضوع که تمام بازپرس‌ها و پلیس‌های ما در فیلم دختر دارند به یک کلیشه تبدیل شده و همچنین این موضوع که ماموران ما در فیلم‌های ایرانی پا را فراتر از قانون می‌گذارند، واقعیت بیرونی ندارد و به یک کلیشه در فیلم‌ها تبدیل شده است.

میز سینمای جهان برنامه «هفت» نیز به بررسی فیلم سینمایی «Dune ۲» اختصاص داشت که با حضور سیدحمیدرضا قادری و آرش خوشخو برپا شد.

سیدحمیدرضا قادری ابتدا گفت: یکی از متر و معیار‌هایی که در نقد شعر استفاده می‌شود، وجه خیال‌انگیز شعر است. من می‌پذیرم که افراد جوان با دیدن فیلم «Dune ۲» در سینما به وجد بیایند، اما در نهایت فیلم روی من تاثیر نداشت چرا که فیلم‌های الان، ویرایش شده فیلم‌های قبلی‌شان هستند. این فیلم صرف نظر از رمانش، برای کسانی که سینماباز هستند چیز جدیدی ندارد.

آرش خوشخو در ادامه این برنامه بیان کرد: در «Dune ۲» ماجرا پیچیده شده و به نظرم به فیلم تاج‌وتخت ربطی ندارد. فیلم‌های این کارگردان سرد است و ما از زندگی مردمان این فیلم هیچ چیزی نمی‌بینیم و این سرما در تمام فیلم‌هایش وجود دارد. «Dune ۲» پر از توانایی‌های فنی است و بازیگرانش به بهترین شکل انتخاب شده‌اند. بیشتر از داستان فیلم جزئیات فنی فیلمش بسیار برای من جذاب بود. این فیلم مانند هر فیلم مهم دیگری تفسیر معاصر دارد.

امیرقادری نیز درباره فیلم «Dune ۲» اظهار کرد: کتاب بسیار فراتر از فیلم است چرا که مجموعه‌ای از خرد‌های مختلف در آن دیده می‌شود. درک این کتاب از مسئولیت رهبریت یک قوم بی‌نظیر است و به شدت تحت تاثیر خرد خاورمیانه است. من به شدت توصیه می‌کنم که ترجمه این کتاب را که بسیار روان هم است، بخوانید.

افخمی درباره این فیلم گفت: این فیلم تبلیغ آشکاری برای فراماسون‌ها است و به شکل آشکاری برای بزرگ‌نمایی و قدرت‌نمایی فراماسونی تبلیغ می‌کند.

بهروز افخمی در پایان این برنامه تاکید کرد: از این به بعد به امید خدا در پایان هر برنامه «هفت» یک تیتراژ جداگانه داریم؛ یعنی هر تیتراژ با برنامه قبلی فرق می‌کند. هر بار درباره یکی از استادان بزرگ سینمای ایران، چه آن‌ها که از بین ما رفتند و چه آن‌هایی که در قید حیات هستند، برنامه کوتاهی ساخته می‌شود که در حاشیه تیتراژ می‌بینید و در برنامه امشب تیتراژ ما درباره علی حاتمی است که با فیلم‌های علی حاتمی و موسیقی مرتضی حنانه از فیلم «هزاردستان» ساخته شده است.

دیگر خبرها

  • اکران تگزاس ۳ از ۲ خرداد در سینماهای سراسر کشور
  • «تگزاس ۳» به سینما می‌آید
  • «تگزاس ۳» و «عطرآلود» به سینما می‌آیند
  • سینما به روایت سینما/ دیوار میان پایتخت و شهرستان با «آپاراتچی» فروریخت
  • فیلمی که دیوار میان پایتخت و شهرستان را از بین برد
  • مست عشق، ماجرای یک تابوشکنی در سینما
  • عکاسان برای مشارکت در پروژه‌های سینمایی مجوز بگیرند
  • پاسخ مرتضی‌علیزاده به منتقد «هفت»: سینما بر همه‌چیز مقدم است
  • اهمیت توجه به «مخاطب مردمی» در تئاتر رضوی/ ماجرای علاقه به فوتبال
  • نمایش مستند «مدرسه در دست بچه ها» در موزه سینما